Aanplanting Bos nr°2

FSC Ambrosia Design

Aanplanting bos Brasschaat

We hebben een nieuwe datum kunnen vastleggen 28/02/2015. Hopelijk hebben we deze keer meer geluk. Op die dag plant Furbanice en rope skipping vereninging skip’D Kapellen 1,3 hectare bos aan in Brasschaat.

Waarom planten we nu dergelijk bos aan met Skip’D?

Als vereniging zijn we ons bewust dat we een grote ecologische voetdruk nalaten. Verschillende van onze jongeren worden wekelijks met de wagen naar de trainingen gebracht. Daarnaast vraagt het in de winter een serieuze inspanning om de zaal te verwarmen en verbruiken we jaarlijks verschillende kWh aan elektriciteit om de zaal te verlichten.

We hebben van elk lid de afstand naar de sporthal berekend. Jaarlijks rijden onze leden samen +/- 15000 km naar de training wat ongeveer neerkomt op een CO2-uitstoot van tussen de 2,5 en de 3,5 ton afhankelijk van de berekening. Daarnaast verbruiken we +/- 2000 kWh aan verlichting wat ongeveer neerkomt op 1 ton CO2-uitstoot. De verwarming komt overeen met +/- 3,5 ton CO2 per jaar. Per seizoen produceren we dus +/- 8 ton CO2.

Waarom planten we nu dergelijk bos aan met Furbanice?

Furbanice is gespecialiseerd in design straatmeubilair. We proberen meer een beleving aan te bieden dan gewoon wat paaltjes en zitbanken.
We willen aanzetten om meer groen te plaatsen in openbare ruimtes. Groen zorgt voor gezelligheid en draagt bij tot een betere omgeving. Met de leuze Think Green wil het bedrijf aanzetten om pleinen en straten om te vormen naar mini parken waar het aangenaam vertoeven is.

Zelf beschikken we over een FSC® certificaat zodat we hout kunnen verwerken uit verantwoord bosbeheer. De volgende stap waar we naar toe werken is het cradle to cradle certificaat. Furbanice wil zelf het goede voorbeeld geven door te helpen bij het verwezelijken van dit aanplantproject.

Hoe plant ik een boom aan

Om jullie al een deel voor te bereiden heeft Peter Quirijnen (PEQU) voor ons al een geweldige tekening gemaakt.

Hoe plant je bomen

Zoektocht

De voorbije 3 jaar zochten we naar een stukje grond waar we deze CO2-uitstoot konden compenseren door het aanplanten van 1 hectare bomen. In samenwerking met BOS+ werd er in Brasschaat een terrein gevonden waar we onze bomen aan kunnen planten. In januari zullen we samen met Furbanice 1,3 hectare of 2500 nieuws boompjes en struiken aanplanten en er zo voor zorgen dat onze club CO2-neutraal wordt. Het plantgoed bestaat uit eik, beuk en linde. Aan de randen wordt ook een struikengordel geplant met rode kornoelje, hazelaar, kardinaalsmuts, hondsroos, meidoorn, Gelderse roos en sleedoorn. Er wordt dus een zeer grote ecologische meerwaarde gecreëerd.

Praktisch

Datum: 28/02/2015
Startuur: 10.00 uur
Locatie: Miksebaan 320, 2930 Brasschaat
Inschrijving bevestigen op: info@skip-d.be bevestiging ineens het aantal aanwezigen.
Draag aangepaste kledij en voorzie eventueel een kleine spade.

Parking

Op de locatie zelf is er geen mogelijkheid om te parkeren. Gelukkig staan de mensen van de beschutte werkplaats Noordheuvel achter ons initiatief en mogen we hun parking gebruiken. Gelieve voorzichtig te zijn zodat niets beschadigd wordt. De locatie kan u terugvinden op de website www.noordheuvel.be

Noordheuvel Brasschaat

Extra bossen

In de toekomst hopen we nog meer bossen te kunnen realiseren. We hopen dit nog te kunnen realiseren in onze gemeente Kapellen maar als dit geen optie is gaan we in de omgeving zoeken naar gronden. Hierbij dus nog eens een oproep: wie grond ter beschikking wil stellen om bomen/bos aan te planten mag ons steeds contacteren.

Met vriendelijke groeten

Johan Huys zaakvoerder Furbanice
Tom Huys voorzitter Skip’D

Written by:

Category: Think green

Posted On: 14 Jan 15

Comments are closed

%d bloggers like this: